Lekcja 9 – techniki specjalne 2

Zastosujmy wszystkiego, czego się nauczyliśmy w ostatnim praktycznym teście specjalnych technik.

Przed tobą 10 problemów, nie musisz się spieszyć w ich rozwiązywaniu. Jeśli naprawdę nie umiesz znaleźć odpowiedzi, spojrzyj na odpowiedź.

 

Problem 1 – gdzie zrzucić wieżę? (wiele możliwych odpowiedzi)

Odpowiedź: W strefie promocji przeciwnika, oczywiście! Kolumny 9-7 i 3-1 w rzędach a,b są prawidłowe. 6a, 6b, 4a, 4b są bezpośrednio w polu rażenia króla – tam wieża zostałaby zbita.

 

Problem 2 – właściwa zrzutka gońca? Weź pod uwagę figury w ręku przeciwnika.

 

Odpowiedź: Właściwą zrzutką jest zrzutka gońca na 5e, widełki na obydwie lance na 9a i 1a. Nagła zrzutka skoczka na 8b(2b) jest odpowiedziana przez zrzutkę wieży na 9b(1b), co chroni lancę i daje inicjatywę przeciwnikowi. Inne pola w strefie promocji są chronione przez figury przeciwnika, szczególnie pola 7c i 3c, chronione przez skoczki.

 

Problem 3 – dobre widełki? Tylko jedna prawidłowa odpowiedź!

Odpowiedź: Zrzutka wieży na 4e to jedyna dobra odpowiedź. Inne możliwe ruchy, które mogłeś rozważać: zrzutka wieży na 6a – wieża zostanie zbita przez gońca; zrzutka wieży na 2b lub 2c jest odpowiedziana przez zrzutkę wieży na 2c, co chroni gońca; natomiast wieża na 3e jest odpowiedziana przez ucieczkę gońca na 4c lub 4a z promocją, co chroni złotego.

 

Problem 4 – Czy musisz się obronić zrzutką pionka?

Odpowiedź: Generalnie tak, powinieneś zrzucić pionka na 8g. Jeśli tego nie zrobisz, w następnym ruchu twój przeciwnik zrzuci jego pionka na 8g, łapiac twojego gońca pułapkę.

 

Problem 5 – czy musisz się bronić? Jak?

Odpowiedź: Tak, następna promocja piona na 8g jest wielkim zagrożeniem. Musisz zbić pionka na 8f swoim pionkiem lub srebrnym.

 

Problem 6 – Jesteś w szachu! Co zrobić? Przeczytać 3 ruchy naprzód.

Odpowiedź: Złoty bije na 5h, skoczek odbija z promocją na 5h, król bije. Jesteś bezpieczny. Czy pamietałeś o przymusowej promocji skoczka?

 

Problem 7 – mat w jednym. Dwie możliwe odpowiedzi.

Odpowiedź: Mat w jednym przez zrzutkę skoczka na 6c lub 4c.

 

Problem 8 – mat w 3 ruchach! Umiesz go znaleźć?

Odpowiedź: Zrzutka złotego na 9a, król 8b, promocja wieży na 8a! Siła smoka! Wieża na 6b z promocją byłaby po prostu zablokowana przez zrzutkę złotego na 8b.

 

Problem 9 – mat w jednym! Nie pozwól królowi uciec.

Odpowiedź: Promocja gońca na 2b. Złoty na 2b oznaczałby ucieczkę króla na 1c i dalej w głąb planszy.

 

Problem 10 – twój król pod atakiem. Dwie możliwe odpowiedzi?

Odpowiedź: Nie, tylko jedna. Zrzutka pionka na 7i. Zrzutka pionka na 8i to nifu (nielegalny podwójny pionek)

 

Quiz zakończony! Jak ci poszło? Niektóre z problemów były trudnie, nie przejmuj się! Tylko zapamiętaj właściwe odpowiedzi na przyszłość.

Do ostatniej lekcji